.•¨`*:•. RoyaL07 .•¨`*:•.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

.•¨`*:•. RoyaL07 .•¨`*:•.

FORUM-PAYLAŞIM
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 SINAV ZAMANI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
royal07
SİTE YÖNETİCİSİ
SİTE YÖNETİCİSİ
royal07


Mesaj Sayısı : 149
Kayıt tarihi : 07/03/08

SINAV ZAMANI  DİKKAT  EDİLMESİ  GEREKEN  HUSUSLAR Empty
MesajKonu: SINAV ZAMANI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR   SINAV ZAMANI  DİKKAT  EDİLMESİ  GEREKEN  HUSUSLAR Icon_minitime11th Mart 2008, 18:06

SINAV ZAMANI
Haziran, sınav ayıdır. Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren OKS, ÖSS gibi sınavlar bu ayda yapılmaktadır. Sınavlarda başarılı olabilmek için sınava kadarki günlerde, sınavdan önceki gecede, sınav sabahında ve sınavda yapılması gerekenler çok iyi bilinmelidir.
Sınavlar önemli fırsatlardır
Günlerden bir gün Kırlangıcın biri bir adamın penceresinin önüne konmuş ve adama şöyle demiş: "Ben seni çok seviyorum, lütfen pencereyi açıp beni içeri al da arkadaş olup birlikte ömür boyu yaşayalım. Adam: "Olmaz alamam... Sen bir kuşsun; hiç, bir kuş, insanla arkadaş olur mu?" demiş. Kırlangıç tekrar: "Lütfen pencereyi açıp beni içeri al birlikte yaşarız. Hem ben sana dost ve arkadaş olurum, canın da sıkılmaz, birlikte yaşar gideriz..." demiş. Adam yine: "Olmaz alamam...Git başımdan!" diye cevap vermiş.
Üçüncü ve son defa kuş, adamın penceresinin önüne konup adama tekrar şöyle demiş:
"Lütfen beni içeri al... Artık soğuklar da başladı, dışarıda kalamam biliyorsun, ben sadece sıcak havalarda yaşayabilirim, beni içeri almazsan başka sıcak ülkelere gitmek zorunda kalırım. Lütfen beni içeri al da burada kalayım. Birlikte yemek yeriz; omzuna konar, seni neşelendirir, sana yarenlik ederim. Hem sen de benim gibi yalnızsın." der... Adam ona: "Git derhal başımdan! Ben yalnız kalırım." demiş ve kuşu kovmuş...
Kırlangıç da bu cevap üzerine üzüntülü bir şekilde uçmuş ve uzaklara gitmiş... Adam, kırlangıç uzaklara gittikten sonra düşünmüş ve kendi kendine: "Ben ne kadar saf, ne kadar akılsız bir adamım, niye kırlangıçla birlikte kalmayı kabul etmedim? Ne güzel birlikte kalırdık!" demiş ve çok pişman olmuş, pişman olmuş ama iş işten geçmiş. Kendi kendine: "Nasıl olsa sıcaklar başlayınca kırlangıcım yine gelir, ben de onu içeri alır birlikte mutlu bir hayat sürerim." demiş. Ve penceresini sonuna kadar açıp beklemeye başlamış.
Yazın gelmesiyle kırlangıçlarda gelmeye başlamış. Ama onun kırlangıcı gelmemiş. Yazın sonuna kadar hiç kapatmadan pencerenin başında beklemiş ama boşuna.... Kırlangıç yokmuş. Gelen kırlangıçlara sormuş ama onun kırlangıcını gören olmamış. Sonunda bilge birisine danışmak ve ondan bilgi almak için sormuş: Kırlangıcım nerede olabilir, diye. Bilge kişi ise ona şöyle demiş: "Kırlangıçların ömrü 6 aydır..."
Sınavlar öğrencilerin karşısına çıkan önemli fırsatların başında gelmektedir. Bu fırsatı fark eden ve en iyi şekilde değerlendirenler, istedikleri başarılara ulaşma adına önemli mesafeler kat etmiş olurlar. Tabii başarı için bu fırsatların nasıl değerlendirileceği de çok önemlidir.
Sınava kadar neler yapılmalı?

* Unutmak doğal bir durumdur. Kişi, öğrendiklerinin % 70'ini 1 saat içinde, % 80'ini de bir gün içinde unutabilir. Bu nedenle tekrarlara önem vermelisiniz. Özellikle formülleri, bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz. Hiç bilmediğiniz veya çok iyi bildiğiniz konulara zaman harcamamalısınız.
* Sınava sağlıklı bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Bu nedenle sınavdan önce sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Sakatlanmamaya dikkat etmelisiniz. Sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden uzak durmalısınız. Dondurma gibi sağlığınız riske atabilecek gıdaları yemekten sınava kadar kaçınmalısınız.
* Moralinizi bozacak, sizi gerilime sokacak, zihninizi gereksiz yere meşgul edebilecek olaylardan uzak durmalısınız. Bu içerikteki televizyon programların seyretmemelisiniz. Film seyretmek istiyorsanız sizi rahatlatacak filmleri örneğin komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.
* Bilgisizlik ve belirsizlik kaygıya yol açabilir. Bu nedenle sınava gireceğiniz binayı, sınav salonunu; hatta oturacağınız sırayı mutlaka önceden gidip görmelisiniz. En azından sınavdan önceki gün bu işlem bitmelidir.
* Sınavın yapılacağı binaya sınav günü nasıl ulaşabileceğinizi ayrıntılı ve alternatifli olarak önceden plânlamalısınız.

Sınav gecesi ve sabahı neler yapılmalı?

* Doktorunuzun verdiği ve kullanmak zorunda olduğunuz ilâçların dışında kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız.
* Midenizi bozabilecek veya midenize ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz
* İsterseniz sınav gecesi de çalışabilirsiniz; ama gece iyi uyumalısınız. 10.30-11.30 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.
* Yatmadan önce dua edebilir, Allah'tan her şeyin hayırlısını isteyebilirsiniz. Gayret bizden; lütuf, ihsan, başarı Allah'tandır.
* Sabahleyin zamanında kalkabilmek için gerekli önlemleri almalısınız.
* Sabah kalktığınızda hava durumunu da dikkate alarak mümkünse duş almalısınız. En azından abdest alabilirsiniz.
* Sınavda glikoza (kan şekeri) çok ihtiyacınız olacak. Çünkü beynin gıdası oksijen, su ve glikozdur. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız.
* Yanınıza su, şeker, çikolata, meyve suyu, kuru üzüm, bisküvi gibi gıda ve içecekler alabilirsiniz.
* Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.

Sınav günü nasıl kıyafetler tercih edilmeli?

* Sınavda rahat edebileceğiniz, kendinize ve başkalarına saygınızı yansıtan temiz kıyafetler giymelisiniz.
* Vücudunuzu sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler giymemelisiniz. Ayakkabılarınız da rahat olmalıdır, ayağınızı sıkan ayakkabılar giymemelisiniz.
* Giyinmede hava durumuna dikkat etmelisiniz.

Sınava götürülecek materyaller nelerdir?

* Sınava giderken sınav kimlik kartı,
* Özel kimlik kartı (Nüfus cüzdanı vb),
* En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem,
* Yumuşak ve leke bırakmayan silgi,
* Kalemtıraş götürülecektir.
* Yanınıza saat ve her ihtimale karşı bir miktar para almayı da unutmamalısınız.

Sınava neler götürülmemelidir?

* Çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu vb. haberleşme araçları ve cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar,
* Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli vb. araçlar sınava götürülmeyecek.

Sınavda dikkat edilecek genel hususlar nelerdir?

* Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlamalısınız. Daha önce deneme sınavlarında denemediğiniz bir tarzı sınavda asla uygulamamalısınız.
* Soruları çözmeye en yi bildiğiniz dersten başlayabilirsiniz.
* Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız.
* Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçmelisiniz. Zaman kalırsa bu sorulara tekrar dönebilirsiniz.
* Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız sorular varsa o soruların yanına da eksi işareti (-) koyabilirsiniz. Zaman kalırsa dönüp bu sorulara vakit harcamak yerine başında soru işareti olan sorularla uğraşırsınız.
* Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat etmelisiniz.
* Soruların hepsini okumalısınız. Bir testteki zor soru da kolay soru da aynı puandır. Size zor gelen soruda zaman harcamamalısınız.
* Seçeneklerin de hepsini okumalısınız.
* Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözmelisiniz. Soru çözerken aklınıza gelen fikirleri birer kelimeyle de olsa hemen not etmelisiniz. Bu fikirler soruyu çözmenize yardımcı olacaktır.
* İşlemlerinizi düzgün yazarak yapmalısınız, sağlama yapmalısınız. Bu davranış, dikkatsizliği önleyecektir.
* Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kâğıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretlemelisiniz.
* Bulduğunuz cevabı A, B, C, D, E gibi değil de Adana, Bursa, Ceyhan, Denizli, Edirne gibi kodlarla aktarınız. Böyle yaparsanız cevabı B bulup da D'yi işaretleme gibi bir hataya düşmezsiniz.
* Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat etmelisiniz.
* Sınavdan erken çıkmak marifet değildir, sınav süresini sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
* Özellikle sözel içerikli sorulara verdiğiniz ilk cevap çok önemlidir. İlk cevabınızı yanlış olduğundan kesin olarak emin değilseniz değiştirmemelisiniz.
* Vakit kalırsa cevaplarınızı gözden geçirmelisiniz, yapamadığınız sorulara bakmalısınız.

Sınav zamanında ailelere düşen görevler nelerdir?

* Neşeli olmalı, güzel şeylerden bahsederek çocuğunuzun moralini yüksek tutmalı, sınavla ilgili hiçbir yorum yapmamalısınız.
* Çocuğunuzun kazanmasından veya kazanamamasından hiç bahsetmelisiniz. Sanki bir deneme sınavına gidiyormuş gibi davranmalısınız. Unutmamalısınız ki bazen kazanamama endişesinin yanında, ailenin çocuktan sınavı kazanmasını beklemesi de kaygıya yol açabilir. Çocuk, ailem için bu sınav çok önemli, derse bu kaygı başlamıştır.
* Hoşgörü sınırlarınızı genişletmeli ve çocuğunuza karşı özellikle son günlerde ve sınav gününde anlayışlı olmalısınız.
* Sınavın bir ölüm kalım meselesi olmadığını söz ve davranışlarınızla çocuğunuza hissettirmelisiniz.
* Baskı olarak algılanabilecek söz ve davranışlardan uzak durmalısınız. "Senin kazanacağından eminiz, bizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz." türünden sözler masumca görünse de öğrencide sınav baskısı ve kaygısı oluşturabileceğini unutmamalısınız.
* Çocuğunuzla birlikte neşeli ve hoş vakitler geçirmelisiniz. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi ona davranışlarınızla ve sözlerinizle hissettirmelisiniz.
* Daha önceden sınavın yapılacağı binayı ve sınav salonunu görmesini sağlamalısınız.
* Sınavda gerekli olan belgeleri ve diğer eşyalarını hazırlayıp hazırlamadığına bakmalı bu konuda çocuğa yardımcı olmalısınız.
* Çocuğunuzun sınav günü giyeceği kıyafeti, kıyafet seçimini ona bırakmak şartıyla önceden hazırlamalısınız.
* Sınav sabahı çocuğunuzu vaktinde uyandırmalısınız. İsterse duş almasını sağlamalısınız.
* Mutlaka kahvaltı yapmasını sağlamalı kahvaltı da glikoz içeren gıdalardan (pekmez, bal gibi) yemesini sağlamalısınız.
* Sınav binasına ulaşmasını sağlamalınız. Bunun için özellikle büyük şehirlerde trafiğin durumunu, hava durumunu göz önüne almalısınız.
* Dua edebilirsiniz.

Her işte bir hayır vardır
İşsizin biri, temizlik işleri için büyük bir bilgisayar şirketine başvurur. İnsan kaynakları bölümü, bu adamı işe alır. Ancak ondan e-mail adresini isterler. Çünkü işe başlamak için gerekli bilgileri ve işe başlama tarihini e-mail ile bildireceklerdir. Adam e-maili olmadığını söyler. Bunun üzerine şirket yetkilileri: "Bir e-maili bile olmayan bir adamla bizim işimiz olamaz." deyip adamı işe almaktan vazgeçerler... Adam çaresizce oradan ayrılır. Bütün parasıyla gidip bir kasa domates alır. Domatesleri akşama katar satar ve sermayesini ikiye katlar. Aynı işi birkaç kez tekrarlar. Bu şekilde iyi para kazanabileceğini anlar. Kısa zamanda bir el arabası olur. Sonra onu bir kamyonet izler. Adam, dürüstçe çalışarak birkaç yılda koca bir nakliye şirketinin sahibi olur. Mal varlığını sigortalatmaya karar verir. Bir sigorta şirketi ile görüşür. Şirket yetkilisi, teklifi gönderebilmek için kendisinden e-mail adresi ister. Zengin adam e-mailinin olmadığını söyler. Bunun üzerine sigortacı: "Bir e-mailiniz bile yok; ama bu hanedanlığı kurmuşsunuz. Düşünün bir de e-mailiniz olsaydı..." deyince adam şu cevabı verir: "O zaman bir bilgisayar şirketinde temizlikçi olurdum..."
Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sınava gireceğiz. Performansımızı en iyi şekilde ortaya koyacağız. Bu noktadan sonrası bizim irademize bağlı değildir. Gerisi nasiptir. Dolaysıyla karşımıza çıkan sonuç bizim için hayırlı olacaktır. Eğer kazanırsak şükredeceğiz. Kazanamazsak sabredecek, "bunda da bir hayır vardır" diyecek, yeni hedefler belirleyeceğiz. Hiç yılgınlığa düşmeden yolumuza devam edeceğiz. Ümitsizliğe kapılmayacağız. "Bir kapı kapanırsa başka bir kapı açılır" diye düşünecek ve bu doğrultuda üzerimize düşen görevleri elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışacağız. Güzel gören, güzel düşünür; güzel düşünen, hayatından lezzet alır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://royal07.yetkin-forum.com
 
SINAV ZAMANI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.•¨`*:•. RoyaL07 .•¨`*:•. :: GENEL KÜLTÜR :: EĞİTİM-
Buraya geçin: